jueves, 8 de marzo de 2012

LLegim en parella. Treball cooperatiu

La proposta de "llegim en parella" que presenta el video m'ha semblat molt interessant. Pense que és un bon camí per millorar la competència lectora de l'alumnat. Tots dos aprenen; el tutorat, rep ajuda del tutor i , al mateix temps, el tutor, apren ensenyant.

El programa està molt pautat pel professorat on hi han unes activitats prèvies i d'altres posteriors a la lectura. D'aquesta manera s'intenta que  l'alumne estigui interessat per allò que està llegint i que millore la seva capacitat comprensora.

"Llegim en parella" consegueix involucrar tant al professorat, com implicar a les famílies. Els alumnes es motiven i obtenen un major grau d'atenció a la diversitat dintre de l'aula.

Aquesta manera d'aprenentatge cooperatiu entre iguals em sembla molt enriquidora ja que cada alumne que es tutelat té un mestre per a ell, a més de que millora la seva relació en la parella com a amic i company.

El treball cooperatiu fa millorar la competència de qui forma part del grup. Educa a l'alumnat en la responsabilitat, els fa agafar-se més seriosament aquella labor que han engegat, fomenta l'autonomia personal...

A l'escola on treballe, s'ha implantat recentment un apadrinatge de lectors. De moment tot l'alumnat està molt ilusionat i no han sorgit encara els inconvenients. I sí que s'han observat molts avantatges: els alumnes apadrinats escolleixen el seu llibre de lectura amb molta ilusió i li justifiquen al padrí el per què de la seva elecció. Després els apadrinats llegeixen i els padrins fan les modificacions i ajuden als seus apadrinats.

Durant mitja hora els alumnes de cicle inicial, mitjà i superior surten al pati amb la seva parella i gaudeixen d'aquest temps de lectura. Tots ells, tant padrins com apadrinats surten emocionats i s'ho han pres molt seriosament.

1 comentario:

  1. Aquesta metodologia aconsegueix involucrar el professorat i les famílies sempre i quan sigui un projecte de centre, sinó poden ser més els inconvenients que les avantatges.
    La reflexió que presentes és molt breu.

    ResponderEliminar